Türkiye’de kene kaynaklı hastalıklarla mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, keklik salımı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının artış gösterdiği dönemde, biyolojik mücadele yöntemlerine ağırlık veriliyor.
Son olarak Afyonkarahisar başta olmak üzere Amasya, Kayseri ve Giresun gibi birçok ilde yüzlerce keklik doğal yaşam alanlarına bırakıldı. Bu keklikler, kene popülasyonunun kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynuyor. Kekliklerin, özellikle kenenin larva ve nimf evrelerindeki formlarıyla beslenerek, zararlının yayılmasını engellediği belirtiliyor. Ayrıca süne gibi tarım zararlılarına karşı da etkili oldukları biliniyor.
DKMP Genel Müdürlüğü, bu çalışmalarla doğal dengeyi korumayı ve kene kaynaklı hastalık riskini azaltmayı hedefliyor. Salım yapılan alanların, kekliklerin bölgede tutunması ve üremesi amacıyla 3 yıl süreyle ava kapatıldığı da duyuruldu. Bu uygulamanın, keklik popülasyonunun güçlenmesine ve dolayısıyla kene mücadelesinin daha etkin yürütülmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Yetkililer, vatandaşları kene ısırmalarına karşı dikkatli olmaya ve kırsal alanlarda gerekli önlemleri almaya davet ederken, doğaya salınan kekliklerin korunması konusunda da duyarlılık çağrısında bulunuyor.
Leave a Reply